‘Alle volgers leefden met haar mee op Facebook. Eerst overleed haar vader, toen werd K. ernstig ziek, ze leed aan een zeldzame ziekte. Elke dag stuurde ze een update hoe ze ervoor stond’, vertelt een kennis. ‘Na een paar weken bleek ze een behandeling te hebben gevonden in Amerika, waarvoor ze geld nodig had. Eerder zamelde ze altijd geld in voor goede doelen, nu deed haar zus, vanaf haar account een beroep op ons – K. was te ziek, schreef ze.’
Niet pluis
‘We hadden bewondering voor hoe ze de moed erin probeerde te houden. Maar opeens voelde het niet pluis,’ vertelt de kennis. ‘Het was wel érg veel wat ze voor haar kiezen had gehad, het klonk bijna te zielig… En het geld moesten we storten op een rekening met een heel andere naam dan K.’ Na een beetje speuren ontdekte de kennis dat er inderdaad geen bal van klopte. K. bestond niet. De invoelende volgers die wél hadden gedoneerd, bleken hun geld kwijt. Oplichting. De kennis had er een nacht niet van geslapen, zo geduldig en geraffineerd was de online oplichter te werk gegaan.
Meer slachtoffers
Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van cybercrime neemt toe: 13% van de Nederlanders heeft er volgens het CBS mee te maken gehad. Bij cybercrimedelicten gaat het om hacken, koopfraude en cyberpesten. Mannen en vrouwen zijn ongeveer even vaak slachtoffer, maar vrouwen hebben vaker last van stalken (een vorm van cyberpesten). Het aantal Nederlanders dat aangifte en melding doet van cybercrime is hetzelfde gebleven als voorgaande jaren.
Jongeren vaker slachtoffer
Jongeren zijn váker slachtoffer van cybercrime dan ouderen. Van de 15-25-jarigen had bijna 18% ermee te maken, ten opzichte van 7% van de 65-plussers. Terwijl je misschien zou verwachten dat de digibete oudjes de Sjaak zouden zijn! Jongeren zijn ook het vaakst slachtoffer van cyberpesten. In totaal zijn 1,2 miljoen (!) Nederlanders slachtoffer van cybercrime.
Leer online oplichten!
Daarom ben ik benieuwd naar de documentaire Bait (4x op NPO3 vanaf donderdag 14 januari om 21.00 uur). De maker lokt de internetoplichters zélf in de val in de serie. Met precies dezelfde trucs als die van de cybercriminelen zelf. Kortom: mooie docu om met jongeren te kijken. Natuurlijk niet om ze te laten zien hoe ze zelf de cybercriminaliteit kunnen inrollen… Maar om ze te leren doorhebben wanneer iemand je een rad voor de ogen draait en hoe dat in z’n werk gaat. Zoals mijn kennis overkwam. Die hoeft de documentaire alvast níet meer te kijken…
Het beeld bij deze blog is een still uit de Documentaire Bait van Anthony van der Meer, PowNed.