Wat ons drijft
Blik op
kansen
Kracht in verschil
Hij een kleine Mocro (zijn woorden!), zij een lange Nederlandse. Hij hing meer in de aula van het mbo dan dat hij in het leslokaal zat, zij voltooide met plezier twee hbo-opleidingen en een universitaire master. Hij groeide op als jongste van elf kinderen in een islamitisch gezin, zij reed paard in het oosten van Nederland.
Aziz en Merel ontmoetten elkaar toen zij hem interviewde als hoofdredacteur van een vakblad over jeugdhulp, want hij sprak zijn zorgen uit over de verharding onder jongeren.
Ze vonden elkaar in hun verlangen om professionals en organisaties te helpen met preventie, nazorg en samenwerking. De een vanuit ervaring, de ander vanuit kennis. Omdat ze allebei weten hoe kleine dingen een groot verschil kunnen maken voor kinderen en jongeren.

Aziz Akhath
… begint zijn leven in een klein Marokkaans dorpje. In een busje vertrekt hij met zijn vader, moeder, tien broers en zussen naar Nederland.
… maakt een potje van zijn leven als tiener. Hij liegt tegen zijn ouders dat hij naar school gaat, maar hangt intussen op straat. “Struggle life”, noemt hij die tijd.
… ontmoet Tony als hij uiteindelijk aan het werk mag bij een tankstation. Tony ziet dat Aziz meer kan dan hij zelf denkt en stimuleert hem te solliciteren bij de jeugdgevangenis.
… daar ontdekt Aziz zijn kracht en na tien jaar werken ook wat er volgens hem mist: preventie en nazorg. Hij besluit als zelfstandig ondernemer zelf jongeren te begeleiden vanuit de door hem ontwikkelde werkwijze buddycoach.
… intussen begeleidt hij ais SKJ-geregistreerd pedagogisch werker vanuit zijn bedrijf WazZap risico- en (ex-)delinquente jongeren.
… Aziz weet wat jongeren denken, zien, hoe ze praten en wat ze bezig houdt. Én hoe je ze kunt motiveren om hun leven anders in te richten of wat professionals moeten weten over jongeren om criminaliteit vóór te zijn.
… Aziz gelooft in verbinding leggen met de omgeving met als credo: ‘Vergeet de buurt nooit’.

Merel van Dorp
… gaat na het VWO aan het werk als pedagogisch werker in Zweden bij kinderen met gedragsproblemen en/of een (lichte) verstandelijke beperking. Een bijzondere werkplek die haar een belangrijke boodschap meegeeft: kijk altijd naar wat een kind wél kan.
… ontdekt na de PABO hoe verschillend kinderen opgroeien en hoe belangrijk sociaalemotionele ontwikkeling is. Dat vindt ze stiekem belangrijker dan kinderen te leren rekenen…
… dus specialiseert ze zich als journalist in jeugd in kwetsbare en risicosituaties. Ze spreekt kinderen, ouders, deskundigen en onderzoekers met als doel om kritisch te kijken wat er gebeurt om kinderen kansrijk te laten opgroeien en wat waar werkt.
… daarom schrijft ze ook het boek boek Jeugdige Delinquenten, over welke vooroordelen over criminele jeugd kloppen en welke niet.
… en gek op kennis vergaren, volgt ze naast haar werk en gezin de voltijdstudie Jeugdstudies aan de Universiteit Utrecht tot sociaalwetenschapper.
… Merel verbindt wetenschappelijke kennis met kennis en ervaring uit de praktijk en bekijkt problemen en oplossingen graag vanuit verschillende invalshoeken: neurobiologisch, pedagogisch, juridisch en sociaalwetenschappelijk. Ze is kritisch om samen op zoek te kunnen naar oplossingen.

Hier vind je ons
Onze
contactgegevens
Merel van Dorp & Aziz Akhath
info@risiscoop.nl
Merel van Dorp | 06-27445313
Aziz Akhath | 06-26110494