30 uur werkstraf? Nee, maar liefst 60 (!) uur, krijgen minderjarigen met een verboden mes op zak in Amsterdam. Dat is het dubbele in vergelijking met andere gemeenten. Of ze krijgen (ook nog) jeugddetentie, vertelt een Amsterdamse rechter bij AT5 op zondag 6 december ’20. Als een mes (bijvoorbeeld een machete) ook nog is gebruikt, kan de straf voor minderjarigen verder oplopen.

Fully Op Gevaar

Rechters straffen strenger in Amsterdam, mede als gevolg van drillrappers, die het bezit en gebruik van wapens normaal vinden. Drillrapgroepen als Kikkensteinbende (Zuidoost), FOG (Fully Op Gevaar – Zuidoost, waar Jay-Ronne Grootfaam bij hoorde. Deze drillrapper, ook bekend als RS of TrappyDemon werd op 20-jarige leeftijd met een kapmes om het leven gebracht in 2019) en 73 De Pijp laten in hun raps horen dat ze niet bang zien en niet met zich laten sollen. Met bivakmutsen op en steekwapens in de hand verheerlijken ze het imago van geweld en doen alsof jongeren veiliger zijn met wapen.

Rechtsongelijkheid?

Goede ontwikkeling of leidt het tot rechtsongelijkheid als je in bepaalde gemeenten als jongere een dubbel zo zware straf krijgt? Of moeten straffen voor wapenbezit en -gebruik sowieso omhoog, om jongeren af te schrikken? In onze sessie Drillrap gaan we daar verder op in, maar deze actualiteit is voer om verder na te denken over wat werkt – preventief.