Ondernemers die onder druk worden gezet om een ruimte te ‘verhuren’, de moord op advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries omdat hun betrokkenheid criminelen niet welgevallen, registeraccountants die helpen crimineel geld witwassen. De onder- en bovenwereld raken steeds meer verweven.

Moeten er dus meer rechtszaken komen, is meer blauw op straat (en online!) noodzakelijk, zijn strengere straffen afschrikwekkend? Volgens ons gaat het meer over investeren op een ander vlak. Want achteraf is het dweilen met de kraan open en heb je altijd 1-0 achterstand op de slimmigheden waarvan criminelen zich bedienen.

Ondermijning

Hoe goed dus te horen dat misdaadverslaggever Paul Vugts op BNR Nieuwsradio vaststelt: Het softe imago van welzijnswerk, straathoekwerk of jongerenwerk is onterecht. Hij vindt dat juist meer geïnvesteerd moet worden in deze preventieve voorzieningen, om ondermijning en zware criminaliteit te voorkomen.

Stoer

Dat dit zijn mening is, komt niet uit de lucht vallen. Ook al schreef hij over de zware criminaliteit al meerdere boeken en is hij de misdaadexpert als verslaggever voor het Parool.

Vugts groeide namelijk op tussen de pleegkinderen die zijn ouders in huis namen. Hij zag hoe verschillend de start van een leven kan zijn, hoe bevoorrecht hij zelf was en welke impact huiselijk geweld, verslaving en armoede heeft op kinderen.

Vugts stelt dan ook: Er is niks softs aan, het is stoer werk om op straat of in een buurthuis met jongeren in gesprek te gaan.

Kans

Wat een gemis dat er zo op is bezuinigd afgelopen jaren.

Wat een kans om te beseffen hoe belangrijk laagdrempelig contact maken met jongeren is.

Wat een mogelijkheid nu voor een nieuw kabinet om andere beslissingen te nemen.

Druppels

Hopelijk praten ze eens met Paul Vugts. Of met al die professionals in Nederland die dagelijks hun best doen om jongeren te ondersteunen als ze het zwaar hebben thuis, zoekend thuis, tegen (hun) beperkingen aanlopen. Een paar druppels zullen er nog altijd wel uit de kraan komen, maar we voorkomen een overstroming als we voortijdig bijspringen.